Monday, November 9, 2009

Jom Balut Butang!

Butang Balut atau bahasa omputehnya Covered Button



Potong kain mengikut saiz yang dikehendaki. Di sini ditunjukkan butang bersaiz 19mm.


Balut kain pada butang dan masukkan ke dalam acuan butang. Gunakan hujung gunting untuk masukkan kain ke dalam. ehheh boleh faham ke? ala..tengok gambar aje lah ok.
 

Letakkan penutup butang.


Tekan dengan 'penekan' (wujud ke perkataan ini?) berwarna biru yang disediakan. Ya, penekan ni memang didapati dalam warna biru sahaja. i dah check semua pack saiz yang lain ~11mm,15mm,19mm,23mm - semua penekan berwarna biru ok. Tekan kuat2 sampai dengar bunyi 'tip'. tipu..sebenarnya takde bunyi pun hihi..


Keluarkan butang dengan menekan bahagian bawah acuan.


Oh ya, "Covered Buttons Pack" ini boleh didapati di kedai zilakasim.

5 comments:

Farah said...

nk those things dimne?

d u r a said...

Farah,
boleh beli online kat http://www.zilakasim.com/

Anonymous said...

Lorr...senang jer rupenye nak buat butang nih. Selama ni kalu I buat baju nak butang ni..tailor mtk hrga mahal plus ms yg lama. Hmm....I ni mmg buta bab2 mnjahit...nak belajar tp x tau dimana...Uwaaa!! Anyway...thanks for the great info.

Maya said...

:D memang senang.. tapi butang tu yg mahal.. & skill kene ade.. kalau tak, tak cun.. kan dura kan? hehe

d u r a said...

anon, memang sonang..tapi set tu agak mahal la. hantar tailor lambat tapi kalo sebijik dia charge 20sen kira ok la.

maya, ye butang tu mahal sebab dari german ke mana ntah..kengkadang hantar tailor lagi ok :)

Related Posts with Thumbnails