Friday, November 20, 2009

Jom buat PomPoms!



Orang yang pandai crochet atau knitting mesti pandai buat pom-pom kan. Saya tak pandai crochet mahupun knitting, tapi saya pandai buat pom-pom..tehee. Mak teh saya yang pandai crochet  ajar saya buat ni lapanbelas tahun yang lampau (hoh lamanya..). masa tu saya masih sekolah rendah lagi-lah.

Potong kertas(yang agak keras/tebal)  berbentuk begini.



Dua keping ya.

Balut benang.


Kalau benang dah habis dan nak sambung balut lagi, pastikan hujung benang menghadap ke luar.
 
Hah,..ni dah gemuk dengan benang..
 



Potong atau gunting benang.


Pastikan benang yang dipotong berada ditengah-tengah 2 keping kertas tadi.


Benang yang telah siap dipotong berbentuk begini.


Masukkan benang yang lain di tengah kertas.


Ikatkan benang tersebut dengan kuat/ketat


Buang kertas dan trim supaya pom-pom berbentuk bulat dan cantik.


Hah..kan dah cantik..



Boleh buat macam-macam dengan pom-pom ni -Embellishment kat stokin bayi, topi etc. Tapi saya buat mende ini aje..



comel bukan?

 



7 comments:

Zura said...

bestnya tutorial ni dura! very clear pictures. boleh cuba ni! :)

lia said...

seronoknya dh jumpa camner nk buat pom-pom.dh lame cari nk wat benda ni.ok,thanks 4 the tutorial

neeza said...

i crochet (amatur la) but never know how to make pompom but now i know. thanks for the tutorial :-)

d u r a said...

zura, lia n neeza, selamat mencuba!

K Wa.. said...

Hahaha..aku igt buat pom pom ni..hg ajaq masa kita form 2 ka form 3 dulu...

d u r a said...

kWa cam biasa hg mmg ada photographic memory ka apa. aku pon dah lupa...hah apa lagi buat la sepasang for your snow mittens.

BoeyJoey said...

I want to try making this one day! Will look cute on baby stuffs! Thanks for sharing :-D

Related Posts with Thumbnails