Friday, February 12, 2010

Tutorial: Bias Tape

 Ada yang bertanyakan bagaimana menggunakan bias tape maker.


Jadual 1
Ini adalah cara penggunaan bias tape maker yang disertakan bersama-sama bias tape maker yang dibeli.
Namun, jika anda adalah sama seperti saya, yang lebih sukakan photographic tutorial, saya sediakan tutorialnya di bawah:

Cara Memotong Fabrik untuk Bias Tape

Potong fabrik pada kedudukan serong~ 45darjah.

Lebih mudah dan cepat jika menggunakan rotary cutter.
Tetapi jika anda tidak mempunyai rotary set, tandakan kain yang hendak dipotong terlebih dahulu dan potong menggunakan gunting.

Saya hendak membuat bias tape berukuran 1".
Oleh itu, lebar fabrik yang dipotong adalah berukuran 1 7/8" (Sila rujuk Jadual 1)

Teruskan memotong untuk mendapatkan panjang bias tape yang dikehendaki.


Cara Menyambung Fabrik

-1-

-2-

-3-

-4-

-5-
Buka basi jahitan (open seams) dan gunting basi jahitan yang terjulur keluar.

-6-
Fabrik yang siap disambung.


Cara Menggunakan Bias Tape Maker

 Masukkan fabrik ke dalam bias tape maker.
Penggunaan pin dapat membantu untuk mengeluarkan fabrik dengan mudah.

Tarik bias tape maker menggunakan tangan kiri dan seterika menggunakan tangan kanan. 
(proses sebaliknya, sekiranya anda kidal)
 

Bias Tape siap!

Selamat Mencuba :)

18 comments:

lia said...

great tutorial!jelas sgt.senang nak paham.nak try buatlah.tapi......bias tape maker tak beli lagi!huhu

MamaDaniel said...

cik dura..nmpk mcm senang.. macam je la.. haha..sendiri buat baru tau.. haha..

aimila said...

hi durra. thanks for the great tute. really kind of you to prepare this tutorial for us. hope for more tutes next time. hehehe..

My Botang said...

very clear and easy to understand tute.. great work Dura, as always.. have to add - LOVE the fabric.. musti cantik if jadik piping..

neeza said...

oh potong serong.. me buat bias tape selalu potong lurus jer..

d u r a said...

Lia, thanks. beli la bias tape pastu buat sendiri. baru puas hati :)

Zila, memang senang pon..yang penting ada bias tape maker.

Aimila, u're welcome. and please try..

Sue, thanks. the fabric is from ikea.

Neeza, ye la potong serong. baru namanya 'bias'. betul tak?
tapi potong straight pon boleh, cuma kalau potong serong senang nak bentukkan especially kat curve area.

mama nuriel said...

klu potong serong nanti lebih elastik kan...(agaknya lah...)

d u r a said...

mama nuriel,
yup, fabric yang dipotong serong/bias adalah stretchable.senang la nak jahit kat curve area.

zulaikha said...

hai dura..nak tumpang tanya bias tape maker tu beli kat mana yaa?? susah betul nak cari..tx!

d u r a said...

zulaikha,
saya beli kat haby & wool, ampang park.
kalo nak beli online boleh beli kat http://www.zilakasim.com/

LizOthman said...

Ija dah byk kali baca post ni, ada ajk husbnd pegi cari bias tape maker tuh! Tp smpi skrg xsempat2 nk g ampang park tu.....gerammmnyee nengok bias tape maker nih!

d u r a said...

Ija, kalo tak pegi ampang park tu, try la cari kat kedai2 kraf yang lain.mesti ada :)

farah said...

dura, thnks for the great tutorial.
where can i find the bias tape n rotary cutter.?
=p

p/s:i really njoy wth ur tutes dear.jelas n phm..

d u r a said...

farah,
if u nak beli online try this http://www.zilakasim.com/.

Myzone said...

Ooo baru saya tahu camna guna benda nih..dok fikir jugak apalah gunanya.saya ni x pernah belajar jahit tapi tahulah menjahit so alat2 ni kurang paham...by the way nk tanya kain yg telah dibias ni biasa org buat piping baju ke?

rimbun said...

dah lama dreams of a bias tape maker.. tak dapat2 lg... u beli kat mana eks

d u r a said...

myzone,
macam2 boleh buat dgn bias tape ni.nak buat piping baju pun boleh :)

rimbun,
beli kat haby&wool, ampang park.

DeLLa said...

dura..dah lama sy cari quilt ruler tu..mana dura beli

Related Posts with Thumbnails