Friday, February 19, 2010

bila kereta rosak di highway PLUS..

kereta rosak di waktu tengahari semasa perjalanan balik kampung sempena cuti CNY ?
jangan panik..ikuti tips2 berikut..
  • cari tempat selamat dan berhentikan kereta
  • kalau oleh cari yang berdekatan dengan pokok supaya ada tempat teduh (terutamanya jika kereta anda rosak di waktu tengahari)
  • nyalakan lampu kecemasan
  • keluar dari kereta
  • pasangkan segitiga kecemasan
  • lintas penghadang jalan dan berkelah sekeluarga di bawah pokok, jangan duduk dalam kereta. bahaya.
  • ambil nombor tanda pada bahu jalan dan telefon PLUS Careline 1-800-88-0000
  • call syarikat insurans atau kalau ada member2 mekanik, ha masa nilah nak bagi business kat member, so call member cepat.
  • paling penting, jangan membebel kepada suami 
nanti bertambah panas. dah la cuaca panas jangan tambah panas lagi okay.

Sementara menunggu bantuan tiba,
pandai-pandai lah buat aktiviti sendiri seperti:

 hidangkan air kepada suami, biar dia fikir action seterusnya.
jamu limau mandarin sekali, jika ada.

 
ajak anak petik bunga

main toddler's game dalam ipod touch

baru perasan kuku kaki si anak lelaki dah panjang.
apalagi, ambik nail clipper dan potong kuku.
(perasan tak, Emir ada birthmark kat kaki kanan.comel)

 camwhore di bawah pokok yang memjadi tempat berteduh

 kalau anak mengantuk, dodoi-dodoikan sehingga tidur

bila anak dah bosan dan buat perangai..
hmmm..hanya mampu berdoa bantuan cepat sampai..

alhamdulillah, doa dimakbulkan
peronda dari PLUS tiba dan pasangkan kon.
dan tak lama lepas tu kawan suami cum mekanik datang dan beri bantuan.
kereta kena tow dan kami balik rumah naik teksi.

Pesanan: berhati-hati di jalan raya dan pastikan kenderaan diperiksa dan berada dalam keadaan baik sebelum memulakan perjalanan jauh. Tips penjagaan kereta klik sini.

6 comments:

ietafakyra said...

loorrr...kesudahannya sampai dak ke kampung? or patah balik kota nih...sian hampa. dugaan, takpa222...at least dpt gak lepak2 tepi highway, bukan senang2 nk wat keje gutu kan! HAV FUN.....

d u r a said...

blk kg di pospone ke minggu seterusnya.
ieta, memang sgt fun di tgh2 panas cenggitu haha..

fham5579 said...

rosak ni kt mana? sian hgpa dh la musim panas tp nk gelak hg cam cool ja...hihihi ka buat2 cool.
baguih hg isteri mithali meng coolkan hubby.aku akan amik tips supaya tidak meleteri hubby tu psl aku suka gak wat centu...tp hubby aku mmg concern skit bab service keta..kalau x service keta dia xmau bw..dia pinjam keta adik dia plak..blh x camtu? pdhal aku selalu bising xpa aih bkn jln selalu sgt keta tu ....

d u r a said...

hanim,
rosak on the way balik bp la tapi mmg aku cool gila waktu tu. x caya tanya laki aku hehe.
rosak sebab tangki minyak hitam bocoq. so, aku taktau la whether benda ni berkaitan dgn routine maintainence or not.tapi mmg dah exceed maintainance mileage pon.kunon balik kg baru nak service. last2 tak sempat sampai kg haha..

Sellynna said...

huhu.. takpe la.. nak buat camne kan... menda da nak jadik.. berat mata memandang.. yg pasti kaki emir amat lah gebu rasa cam nak geget2 jek..

d u r a said...

Selynna,
silap2 Emir yg gigit awak dulu..
asyik menggigit je skrang ni.
mentang2 la dah ada gigi..

Related Posts with Thumbnails