Friday, November 20, 2009

Rosette Brooch

Rosette Brooch / Corsage

 

 Ambik felt warna merah. Warna hitam pun boleh~ tapi nanti jadi black rose ah.
Potong felt bentuk bulatan kecil dan besar macam dalam gambar. Ukuran agak2 je la..
i gedik guna glittery felt.





Lukis bentuk spiral pada felt yang besar, macam dalam gambar.


Potong..potong..


Lepastu ambil bahagian hujung (luar)spiral letak kat tengah-tengah felt yang lagi satu dan jahit. Kalau tak nak mula dari tengah, boleh juga mulakan dari bahagian tepi luar..erk faham ke?



Jahit sampai habis spiral tadi dan nikmati kecantikan bunga ros buatan anda.


Letakkan pin di bahagian belakang ros tersebut. I guna glue gun.


Ha..dah jadi brooch dah..



Kalau tak nak buat brooch, boleh jugak cantikkan rambut anda.





15 comments:

Pianina said...

bestnya..saya nak buat juga...saya sgt suka roses...

d u r a said...

pianina, sila lah buat. senang, cepat and addictive..

Cik Som said...

cantiknya! dan "nampak" mcm mudah juga yer... :)

d u r a said...

memang mudah aje Cik Som. felt senang diurus berbanding kain.

Anonymous said...

dura...blh lah tempah...nak buat goodies utk cukur jambul baby 'adik' dalam perut nie...xoxo hae

Mama_Kaykay said...

dura.. thx sbb sudi berkongsi.. dh lama nk buat roses ngan felt ni.. cuma xth caranya.. :D

d u r a said...

Mama_Kaykay, selamat mencuba :)

Farah said...

dura, nk cari pin yg kosong ktne?

d u r a said...

Farah,
try tengok kat kedai alat2 jahitan atau kedai kraf. bole juga beli online. kalo tak silap kat jajakraf ada jual.

Anonymous said...

bley la ajr student wat ms persatuan kraftangan..tq coz dh tlg i..

d u r a said...

Anon,
i'm so glad, u dapat refer tute i yg tak seberapa ni :)

Anonymous said...

ada lg x kraftngn lain yg simple but easy 2 do..nk ajr bdk2 kn..dorg xcited nk buat kalu keje2 camni..

Kawaii Stail said...

akum...
emmm jumpe gak wbsite yg leh ajar sy tuk jahit brooch yg cute2...(sronoknye)
tq very much...
9ti kt cube buat....

d u r a said...

Kawaii Stail,
cube la buat. senang je..jgn lupa share hasulnya nanti ok :)

Pianina said...

dura, saya buat phone charm guna tuto awak..meh la tgk..ekkeke....

Related Posts with Thumbnails