Monday, February 22, 2010

On a Roll

siap jugak pencil roll ni
memang dah lama nak buat tapi tak jalan-jalan.
nasib baik ada Jom Jahit anjuran TiniHani, tolong 'ketuk' sikit kasi jalan  haha
 
 Material yang digunakan 100% felt dan binder menggunakan tali macam tali kasut.
Macam.
Bukan tali kasut.

 Projek yang berada dalam kategori 'paling rajin' sebab 95% handsewn.

yang jahit mesin cuma divider untuk pensel dan jahitan untuk kuatkan tali sahaja.


1/2 bunga kat luar dan 1/2 kat dalam.

Safiya's pencil roll


25 comments:

ietafakyra said...

santek2222!!! happening juga benda nih kan. ishh22, kagum betul ngan kreativiti hang nih puan dura oooii. juai la wei, bleh aku membelinya! hhmmm....

MamaDaniel said...

cik dura... chanteq2... =)

Anonymous said...

salam..xde tutorial ker cmner nk wt mende ni..durratul ain? cute la..

Anonymous said...

puan dura,
jahitan tu mcm jelujur n insang pari kan?

My Botang said...

Dura dear,sweetnyer pencil roll,love the design.. i need to start mine.aaarrrgggghhhh!!

Maya said...

uwwaahhh cantiknya!!!

lia said...

cantik sangat!!rajinnya jahit tangan..so sweet..

Diesha said...

amboi rajinnya....mahal tuuu kalau jual pun sebab jahit tangan....kemas plak tu...saya memang kagum!!

faizlily said...

canteq dan tertarik... very creative and thanks for sharing... boleh jadi an inspiration...

Nomaliza said...

Cantik dan rajin...Durra, where did you buy the felt fabrics?

okinokiyo said...

Duraa..cantiknyaaa..siap applique lagii...yg mcm tali kasut tu beli katne?

d u r a said...

Ieta,
serious ke? aku entertain serious buyer ajer wahahaha<--poyo kan..
eh kalo betul2 berminat email me or fb pon boleh wokeh :D

Zila MamaDaniel,
Thanks.buat la kat daniel n danish :)

Anon#1,
Tutorail semua dah ada kat blog mat saleh tu. google aje mesti jumpa :)

Anon#2,
ye betul.jahit jelujur(running stitch), insang pari(blanket stitch)<--kalo direct translation,jahit selimut. running stitch tu boleh juga buat backstitched lagi cantik :)

Sue,
thanks dear. i'd love to see yours pulak. cepatlah start buat :)

d u r a said...

Maya,
thanks.
jgnlah sampai 'uwwahh' cantikya sebab takdelah sampai "UWWAHH" eh apa aku merapu ni? ;)

Lia,
thanks. jahit tangan tu kan terpaksarela sebab guna felt :P

Diesha,
jgn kata mahal sebab kena jahit tangan, felt material pun dah mahal kan..
anyway thanks sebab kagum :)

Faizlily,
thanks. i'm glad that i can inspired others :)

d u r a said...

Nomaliza,
thanks.
i beli felt kat kedai craft @ one utama.

mai,
thanks. tali tu dah berkurun lama in my stash. rasanya beli kat kedai 2 ringgit kot :)

sue ~ mama syamil & syamil said...

cantik wee... jeles....

Erpha Ahdayani. said...

salam dura..
best nye jalan2 nih... act lama dah nak bagi komen dalam nih... somehow my line couldn't. you've done lotsa nice things dear.. :)

Kak Ani said...

salam dura,
t.kasih sudi singgah blog akak...

blog dura pun best-byk info yang akak blh pelajari...mmg berbakat...

d u r a said...

Sue,
thanks.nak order for syamil n syamim ke?

Erpha,
thanks. i've done something simple & quick only. have yet to start on something 'big' like smocking<--inspired by you.

Kak Ani,
thanks.datanglah lagi :)

n.a.i said...

durra...!
cantikkk sangat.. kalau saya, memang tak dapat kat anak dah.. hahahaa. alamak teruja nye nak main2 dengan felt!

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

bila baca entry ni baru recall blk psl jahitan insang pari tu. esok2 safiya bwk pi school sahih bagitau "ni mama saye buat!"

Anonymous said...

yes azalina abdu rahaman..jahitan insang pari ni kita blaja kt skolah2 dolu2..:)durratul safiya mesti proud for having durratul ain as her mom..creative..kan?kan?")

Zura said...

Cantiknya durra!! So cute and memang rajin tahap dewa ni huhu.....I belum penah lagi jait apa2 guna felt, belum berani :)

d u r a said...

n.a.i,
buat kat anak 1, buat juga kat mak 2..:P

Eza,
ha dah ingat dah..ok la tu..
safiya pegi school complete colour semua cukup, bila balik, pencil roll kosong..hahah..agaknyalah :P

Anon,
takdela creative mana pon. projek ni semua inspired dari blog2 orang da..

Zura,
jahit guna felt la senang nak handle :)

me01my said...

wahhh sangat comel plus sgt rajin laa!!

d u r a said...

me,
hehe tak rajin lah..terpaksarela jahit tangan kann..

Related Posts with Thumbnails