Thursday, December 31, 2009

Ottobre

I selalu juga bloghop tengok blog2 jahitan omputeh ni. Blog diorang ni best2 dan very inspiring.

Ramai makcik-makcik saleh ni yang jahit guna pattern Ottobre Design magazine.

Ottobre adalah majalah pattern dari Finland. Published by Studio Tuumat Oy. Dikeluarkan dalam bahasa Finnish, Swedish, Dutch, German dan English.

Ada dua jenis: Ottobre Kids Fashion untuk kanak-kanak dan Ottobre Women untuk wanita.

Harga memang mahal sebab European magazine. Tapi I tetap tergedik-gedik juga nak beli majalah ni.

Walaupun mahal tapi agak berbaloi sebab dalam 1 isu ada lebih kurang 35-40 designs. 


  Ni yang I beli. Issue Summer 3/2009 dan Summer 3/2006. English Edition. 
I tak reti Finnish, German, Swedish atau Dutch.


Designs for Issue 3/2009

Instructions for each design.Simple instruction, tapi bolehlah..



and all those little lines that will make me crazyyy..
 

Yup. Design2 ini pertu ditekap dulu atas kertas lain.Kalau guna pattern envelope macam Simplicity tu boleh gunting terus.

Tapi takpe, cuti hujung minggu ni I akan menghabiskan kudrat I untuk menekap design2 ni.

Kalau nak design free from Ottobre boleh klik sini.

Tahun depan I pasti banyak jahit menggunakan design2 dari Ottobre. Yeehaa!

Till then, HAPPY NEW YEAR 2010!






10 comments:

lia said...

Bestnyer!!!kt mn awk beli buku2 tu? sy pun mcm tergedik2 juga nk ni!

Zura said...

Happy New Year to you too durra! next time leh join lagi no worries! :) I beli Ottobre mag ni tak hengat, coz memang nice design dia, tapi jaitnya adalah 1 pattern hahaha...coz a bit difficult to follow, no pic at all..this yr kita jait bebanyak from Ottobre ya? Best, ada geng Ottobre fan!

Pianina said...

nak beli jugak!!!!

d u r a said...

Zura, bestnya ada geng Ottobre. nanti boleh share tips and tricks since instructions dia too simple. banyak kena figure out sendiri. can't wait to start sewing :)

lia & pianina,
jom la join jadi Ottobre fan. i bought online. u can try ebay.com or sewzannefabric.com :)

TiNiE said...

halu durra...
amboiii terror menjait adik aku uper nya...
cam bes jer pouch yg kat bawah2 tu...tahniah tahniah

d u r a said...

thannx k. Tinie.

K Wa said...

Durrr..mau pinau2 bijik mata nk trace pattern tu satu2...gosh...tp tak pa..berusahalah! pasai aku dh terover beli kain dh ni..mmg hg kena beli bayk! hahaha..nanti aku bwk blk hg pilih la mana yg bekenan..yg hg tak mo tu aku nk suruh tlg jualkan..hahaaha

p/s: inilah akibat shophaholic..huhuhu

d u r a said...

K Wa aku beli semua! wahuahuah *gelak tamaks*

adikmanis said...

berapa Rm eh mag ni? tade jual kat mesia ke?

d u r a said...

adik manis, setakat ni belum jumpa kat mesia lg. hg boleh refer kat sini https://www.ottobredesign.com/subscription/index.php?lang=en atau refer kat komen2 di atas ok.

Related Posts with Thumbnails