Friday, December 4, 2009

Panties For A Girl



 My Little Miss Sunshine was lacking in the undies department. So, I made handmade panties for her.


The most important thing is, it must be very comfortable for a child.  I used cotton knit fabric and lined with fleece at the crotch area. I used fold over elastic to bind the raw edges.




These are just a simple panties as i did not add any embellishments. You may want to add laces or ribbons on them.

Thanks for reading!

9 comments:

Zura said...

wah, best, best!! nak buat for Hanan lah..FOE dah ada in stash. babe, where did u buy cotton knit? the only material not in my stash...perhaps i've to upsycle a t-shirt or something

fham5579 said...

dura, awat hg terror sgt...teruja btui aku ngan kerja tangan hg...mesti karat proud no ngan bini dia ni...hihihi...hg wat aku rasa rugi sgt x reti menjait..nk psg benang kt mesin pn aku x reti inikan pulak nk menjait kona2

neeza said...

i was about to ask the same ques.. kain cotton t-shirt tu beli kat mana? btw, nice work.. :-)

Diamilikku said...

dura...aku nak belajaq menjahit jugak lah...hang suggest sat kat aku...nak beli mesin apa....pastu kit2 yang perlu untuk beginner mcm aku

okinokiyo said...

hi..
i pun ada try buat this panty but then the curvy part tu arrghh killing betul lahh

Sabrina said...

Wow. Those are really good! Does the fleece lining get hot?

d u r a said...

Zura,
i purchased the cotton knit online, from US. kat sini tak pernah jumpe pun. U can upcycle your old tee as well~great idea!
Btw, never knew that the word 'upcycle' exists. i should use that word often. thanks!

hanim,
karat sibok suruh alter baju dia aje. baju sendiri pun aku tak sempat buat tau. u know hanim, once dah start menjahit, u'll be addicted :)

neeza,
i beli online. kalau u jumpa kat sini bagitau i ok :)

sone,
cepatla belajar menjahit. nnt boleh kita tukar idea :)
i suggest beli singer sewing machine sebab kalo rosak senang hantar kat service center ;)

okinokiyo,
practise makes perfect. i punya curve pun tak perfect tapi,since utk anak i aje, tak kisah lah :)

Sabrina,
i don't think that the fleece will get hot. it supposed to make the crotch area comfy.

K Wa said...

Oh Dura..hg addict menjait..aku addict ngan blog hg nih..dok tunggu hg update ja...terus aku zasss...aku ni dok usyar jugak mesin jait kt sini..geram ja tgk..mcm syok ja..mcm2 jenis stich & bleh buat embroidery..hahahah..dah la byk kedai craft utk jahit menjahit ni..uhuhuh..tp kot st g hangat2 taik ayam ja aku ni..uhuhu

d u r a said...

Siwa,
kalau murah apa salahnya zasss la tu mesin jait tu. ha..tambah2 kalu ada embroidery sekali, pelaburan yang bagus tu. kalau la rasa hangat2 taik ayam pon tak pa, mana tau tua2 nanti nak menjahit untuk cucu senang mesin dah ada :)
hish kalau aku jadi hang dah lama aku beli tambah2 fabric kat sana best2..

Related Posts with Thumbnails