Wednesday, October 20, 2010

easy-to-sew Simplicity 3557

I've got the itch to sew… for myself. Just because I’ve own the black manny now. It helps me feel that I’m a professional sewer heheww..

I bet most of u already know that I have quite a number of sewing patterns (the envelope type) that I’ve purchased last year through Lynn of SpinningSpool Shoppe, and none of them were transformed into reality eventho I have tons of sewing planned for myself .

Yeah, I like to dream big when I purchased all the patterns. Unfortunately, I have limited time, lack of energy and enthusiasm to sew for myself.

Looking at my black manny makes me feeling revitalized and I’m sewing for myself with much gusto.


I used Simplicity 3557 - View D but i made a lot of variations to it. I omitted the ties and shorten the length. And it's not a dress anymore because of these variations. It's more of a blouse now. I just love the empire-waist and princess-seams design. It's really easy-to-sew indeed. Not having a zipper makes it even easier!

it looks great on her(the mannequin), right?

However, it is not really comfortable as it's a bit tight around the armscye area. Should make it bigger, if I were to sew it again in the future. Oh, the bottom of the blouse also sangat kembang.

For some reason, I am obsessed in making my own clothes, more,more and more. Or..maybe I should complete my unfinished baju raya first-lah.
Nonetheless, this is my second piece. But still, i forgot to adjust the sleeve/armscye area* sigh*


love the elastic thread :)


10 comments:

Diamilikku said...

dura..kali nih aku serius...aku nak jugak blouse2 nih...cantik gilos...please............

Azaidris said...

Dura..sgt cantik. I pun ada 3-4 pasang kain standby tunggu nak di ajhit. Nak buat blouse jgk. Tgk u buat..menyuntik semangat membara, harapnya bara tu jadi api la hehehe..

Kalau tak..hrmmm...padam ;)

Good job on the blouses!

Nuno Lady said...

Hitam itu menawan la dura...
Yep agree.. bahagian lengan dan leher sangat penting untuk menjamin keselesaan... I have few simple tips to share on this.. tgh cari masa untuk upload... memandangkan my ABC entry tak sampai Z lagi.. ;D

nai said...

dura cantik la..
saya suka kat bahagian empire line tu tak fit sangat. hehe go dura go! jahit lagi banyak2.. suka tengok hasil sewing kawan2.

Zura said...

Cantik lah dura! Suka tengok the neckline and I suka bhgn bawah yg kembang tu. Both woven cotton ya babe?

d u r a said...

sone, tq for the compliments. tapi aku tak berani nk amek tempahan untuk orang dewasa la. budak2 punya bole la :)

naza, tq. can't wait to see your blouses!

fit, setuju sangat. part 2 bahagian tu memang wajib comfortable. tak sabar nk tunggu your entry on the tips. apakata next entry which is P: Perkara penting untuk keselesaan pakaian(dah 3 Ps tu hehe..:)

nai, saya memang suka empire line. tapi sanya paling suka princess cut :)

Sue a.k.a Mrs SM said...

ala dura.. ak dr hr tu minta hg buat... sedih giler.... member only la....

Liza A. said...

Dura, sangat cantik the blouse. Especially yg kembang warna hitam tu, tambah tali ikat belakang tentu feminin gitu! Ala, sukanya tengok. I peminat baju gini hehe...kalau takmau yg hitam tu, bagi kat I, kita tukar2, I bagi u beg hehe...

d u r a said...

Zura, bhg neckline macamtu rasa selesa. tapi kembang kat bawah tu cam kembang sangat. kena adjust jugak tu next time.
material untuk hitam to jap cotton. yang kuning tu pulak, cotton yang lembut yang org panggil viscose tu.

Sue, alolo janganle sedih. tak berani nak amik tempahan baju dewasa la. baju yg aku buat ni pun tak berapa selesa kat lengan. kena improvise patterns & polish skills dulu baru boleh amek order from member2 :)


Liza, design asal ada tali ikat belakang. tapi i omit tali tu sebab tak suka & nak cepat. alaa, i dah pakai pun baju ni. takleh la nak exchange bag huhu..

Yana Surya said...

Hi Durra, salam perkenalan...Wow, very nice blouse. Kembang kat bawah tu cantik sebenarnya. Boleh match up dengan skinny jeans or leggings. Mcm nak buat 1 jugak la.. :)

Related Posts with Thumbnails