Friday, October 22, 2010

clutch untuk tok

clutch untuk tok saya. dijahit dari stash pemberian kak ayu of pondok craft. self-draught pattern dan dijahit quilt yang simple dan ditambah wooden button.


bahagian dalam ada poket untuk tok letak 'paspot'. ok, tok namakan IC tu 'paspot' heheh. bahagian penutup ada magnetic closure.



ini adalah tok kesayangan saya. she is my maternal grandma.
 
( panggilan untuk nenek bagi orang kedah adalah tok. manakala, untuk atuk/datuk pulak dipanggil tok wan @ wan )

senyuman manis menawan bangga dengan clutch pemberian cucu tersayang.
umur tok dah eighty-something. alhamdulillah masih sihat dan kuat berjalan kaki lagi. dan yang penting, tok tetap comel :)



14 comments:

working mom... said...

alolo..cute nyer tok bergaya dgn clutch tomei... :)

imanmom said...

mesti tambah sayang atok kat durra,
cantik clutch tu,

Mila@Rimbun said...

cantiknya clutch tuh. Ada sulam sulam gitu...

tok durra ni mesti cantik orangnya masa muda2 dulu kan.

Azaidris said...

So pretty..i like.
I pun tgh work on sumthing with the stash i got from pondok craft. But sadly...it's for myself :(.

Tgk tok dura, teringat tok saya. She will be cebrating her 80+ birthday insyaAllah. (Semoga Allah panajangkan lagi umurnya). Ingat nak jahit something for tok. Hmm..dia pun selalunya kelek pouch/clutch je kalau ke mana2. maybe boleh tiru idea dura nih hehehe..Boleh ke?

Org johor pun pangil tok jugak ;)

d u r a said...

kak ila, hehe kalo tok tau cucunya ni nak glamerkan tok kat blog, musti tok tak nak bergambo haha :)

imammom, tok mana tak sayang cucu. tambah2 dari kecik memang dok serumah dengan tok. tok ada berpuluh lagi cucu cicit yg lain, tapi kitew dok serumah sedari kecik. special sikit la.. :)

mila, sulam tu yg ada readymade kat mesin jahit tu..thanks god, nampak pretty good :)
tok memang cantik. dok berjemur nerpanas terik ditengah sawah bendang masa muda2 dulu pun, tetap maintain cun & kulit putih (orang cerita lah) :)

Naza, kebetulan stash yang i dapat tu mamang warna2 favourite tok. terus teringat tok bila dapat stash tu. buatla something for your tok too.. i punya self-drafted pattern je. mesti u ada pattern2 yg cantik :)

MamaDaniel said...

bestnya tok dapat clutch utk pasport.. hehe.. untung tok.. :)
siap dgn decorative stiches lagi.. awww.. kagum i.. hehehe..

Diamilikku said...

tok hang awet muda la....tak la nampak macam 80+...sebab tu hang pun awet muda.....tanya tok hang apa rahsia dia..pastu share na....sharing is caring kan

lia said...

clutch dan tok....dua2 comel! :)

Liza A. said...

Waw, tok pakai clutch lah! Kelas gitu!!! :)Memang sesuai kain tu utk your tok.
Dura ni bila dah start enjin, laju aje dia menjahit, bagus2!!!

MyBotanG said...

aaawww what a thoughtful cucu.. both clutch and tok are cute..moga tok sihat selalu..

i have lost both my paternal and maternal grandparents already.. :(

d u r a said...

Zila, clutch mmg penting utk tok, bukan utk simpat paspot je, duit raya pun banyak. tok dpt duit raya lagi banyak compare tu cicit2 :)deco stitches yg kat sewing machine tu saje nak try hehe..

Sone, nnt aku tanya tok apa rahsia awet muda. tapi aku rasa tok takdak rahsia. yg aku peratikan, tok aku bila makan sikit2 aje tapi kerap. pastu suka buat keja.takleh dok diam. sakit2 pun at least nak jugak menebas rumput ke apa.pastu suka berjalan kaki. kadang2 aku rasa mcm jauh kalo nak pi jln kaki, tp tok selamba je jalan. tapi la ni, dia dah tak berapa kuat sangat dah la..

Lia, thanks. clutch yg comel untuk tok yang comel:)

Liza, memang first tengok kain tu dah teringat tok :)
alaa, i buat projek jahit kecil-kecilan jer. cepat la siap :P

Sue, actually, banyak lagi projek yang i nak buat for my tok & my mom. semoga i ada banyak masa. cherish them while they are still alive :)

Zura said...

Awwww....so so sweet! Suka this post dura! My tok is also 80 plus, but we cucus call her Mek hehe...kelate mari :)

d u r a said...

i pon ada Mek jugokk!! paternal side Kelate. still alive & kicking but cucu ni yang jarang balik sana.

fham5579 said...

aku dok bayang hg suruh tok hg tu posing ngan clutch hg wat utk dia...lawakla hg ni...tp hg x paksa dia kan?? hahaha..selalu org tua2 x suka amik2 gambaq ni

Related Posts with Thumbnails