Monday, January 25, 2010

Jom Jahit cum Refashion

hari sabtu haritu i sibuk memunggah baju-baju lama suami.
DH: cari apa tu?
me: long sleeve shirt. yang banyak-banyak haritu kat mana ya?
DH: dah bagi kat i*d*n & b*ng*a kat (construction)site.
me:  ye ke..*sedih*(dlm hati: patut la kalau keluar outing semua hensem berlong sleeve bagai, pastu lepak tepi sungai kelang haha)

ok fine.
dah takde baju kemeja suami nak dikerjakan.
tapi nak jugak baju kemeja lama sebab nak buat macam ni. 
masa nak join Jom Jahit memang dah terbayang nak buat baju tu.
terpaksa cari alternatif lain.
ha..dah jumpa..

baju sendiri.
ok tipu, sebenarnya baju kakak tapi telah dirembat oleh adiknya. pastu mengaku baju sendiri :P
lama dah baju ni, circa 1993-1996 zaman sekolah menengah.

tapi i tak 100% ikut design Dana Made It: the shirt dress tu.
saja la nak ubah sikit2. Tapi idea asal dari dia lah.

Safiya suka lah kalau mama cakap nak jahit untuk dia.
mula la pilih butang nak attach kat baju..


ha..dah siap..ok tak?

bahagian depan tu sebenarnya bahagian belakang baju asal.
so, untuk baju Safiya ni, butangnya kat bahagian belakang. memang maintain butang, macam baju asal.

i tambah ribbon poppy kat bahagian depan. pastu letak butang butterfly yang safiya pilih :)


 sekarang, masa untuk bergaya.. (with new hair do)
 
heh..good mood pulak model kecik ni bila disuruh pakai baju untuk photoshoot.
ni mesti suka sebab dah pilih butang tadi :)



mama loves you both!


nak letak jugak gambar kucing ni sebab ada taik lalat kat pipi..hihi comel..
kesian safiya..si kucing gemuk dah outshine dia..




12 comments:

TiniHani said...

wahh dura.... menarik abis la.. kreatif gitu
banyak rupanya boleh buat ngan kemeja ni kan..

p.s: patutlah hensome aje mat2 tu semua melepak.. hubby u tukang sponsor hahahaha

ietafakyra said...

this is sooooooooooooooooooo BRILLIANT!! tk terpikir aku seh. sungguh hhaaiiibat la hampa2 sume yg kretip nih. wei... hubby aku pun suka gak dok bg kat worker dia baju2 lama. ihhihihi..

Zura said...

wah..shantek lah! I tak penah berjaya lagi buat refashion kemeja ekeke...dura, jangan marah I dah siap Ottobre dress hihi..senang jelah babe, tang trace pattern tu je yang remeh hehe

d u r a said...

Hani, thanks. haritu korek2 baju lama jumpa banyak baju/kemeja yang berpotensi untuk dikerjakan nanti :)kita JomJahit lagi yea haha

ieta, kalau ada baju lama lagi, apa kata hang cuba jahit.aku boleh tolong tunjukkan ecece..

Zura..omaigod..omaigod..u dah siap ottobre dress..ni yang stress nih.

Syahirah Suhaimi said...

safiya dah besar nampak mcm makngah thirah! kak ain dtgla rumah kat sini banyak baju lama!

Maya said...

wahh!! comellah.... jadi cantik pattern baju tu...

Haida Hussin said...

baju tu memang cantik. sesuai betul warna tu dgn saffiya. saya pun tengah mencari old shirt jugak untuk jom jahit ni.. belum start menggunting.

My Botang said...

ooooohhhh and aaaahhhhh I tengok.. love refashioning.. btw, I paham sgt konsep - 'amek baju kakak and ngaku baju sendri tu'.. my sis slalu buat cam gitu esp. now i kat jepun nie.. sumer baju i dia buat harta..siap alter ikut size dia plak tu..

DiahRothman said...

Dura, how wonderful! Memang menjadi dan looks like new.... love to see more from here!

d u r a said...

Irah,
ye lah safiya cam thirah. cam dora the explorer pon ade..

Maya, thanx. ni takyah guna pattern orang. ni namanya pattern suka suki :D

Kak Haida,
thanks. would love to see your version pulak :)

d u r a said...

Sue,
hehe your lil sis is just like me!

Kak Dee,
thanks. lots of old shirt ready to be chopped off..haha :)

Sheila Wahid said...

Cantek bangat... akak suker... memang kreatif, malatop...

Related Posts with Thumbnails