Tuesday, March 23, 2010

Refashion: A suit for sleeping..Zzzzz..

Dah lapan tahun rasanya i beli kemeja ni. 

Dalam lapan tahun tu, hanya sekali je i pakai pegi kerja.Sebab-->rasa macam pakai baju tido.Nak buat kain buruk, macam sayang pulak. Sebab tu i simpan. Yes, I am a HOARDER!

Masa kemas-kemas baju lama, terjumpa baju ni and datang idea untuk buat baju tido.Ye la.. kan corak macam baju tido. But it's not for me...it's for my boy, Emir..

Untuk seluar, i guna bahagian lengan baju. Pola seluar ikut seluar Emir.
Bahagian badan.

Bahagian lengan, i guna bahagian hujung lengan baju asal yang ada cuff tu.

Yang ni pembantu baru i, mr. Sewing Gauge.
Senang nak ukur jarak untuk buat lubang butang.
I kena tambah lagi satu lubang butang sahaja. Yang lain i guna lubang butang yang sedia ada.

Proses yang lain-lain tu, antaranya..tukar butang baru warna baby blue dan tambah bias tape.
i tambah poket kecil untuk menambahkan kecomelan baju ini :P

..and, this is the end result..

 Baju

Seluar
nampak sexy pulak tang crotch area tu kan..hihi..

Last but not least, 
dimodelkan oleh tuan empunya pyjama, Emir..
 ceria sungguh dia dengan gigi dua batang :D


23 comments:

Zuria Arshad said...

cantiknya, i nak try buat baju boys for my nephew tapi tak berani. Takut tak cantik macam u buat :D. Anyway, kat mana u beli sewing gauge tu? I teringin la nak ada satu :D.

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

otak creative sunnguh la..haha..mmg nmpk seksi pon sbb tetiba garisan x sama

lia said...

dura,comelnyer!!terutamanya gmbar model tunjuk gigi 2 btg tu...

Zura said...

Very nice dura! Konfem nak buat gak for my kenit :D

d u r a said...

Zuria,
thanks. at first, i pon tak confident nak buat shirt.but then i realise sebenarnya i takut buat collar. that's why my shirt takde collar hehe..
sew gauge tu i beli kat zilakasim. x jumpa kat kedai.

Eza,
ha tu la..nampak mcm spender kat luar huahaha..

lia,
hihi comel kan gigi 2 batang. tapi awas, kalau kena geget boleh tahan sakitnya adoii...

Zura,
thanks beb. can't wait to see your version :)

fathiah said...

sgt creative & cute! good job dura

mama nuriel said...

kreatif dan inovatif...:)

Azaidris said...

I'm lovin it. Anything yg bleh buat utk boys sgt2 mengujakan. Tapi huhu...tak pandai la. Nak buat seluar cam yg dura buat that day pun tak buat2 lagi..

* Ermmm..kalau tempah je pj cam tu kat dura bleh? Shirt will be provided hehehe ;)

nurazimah said...

Wah...memang creative...Boleh cilok Idea tuh..

My Botang said...

wow!! thumbs up.. great refashion Dura.. and your lil model looks soo cute in his new jammies :D

Erpha Ahdayani. said...

this is a work nicely done! :)

okinokiyo said...

canteeeekknyeee..cute sgt..

zu_e9 said...

cantiknya..kreatif sungguhla akak ni..

MamaDaniel said...

alahai..cantiknya... jeles tgk emir dapat pyjama baru.. hehe.. cantiklah line biru kat kaki seluar & poket emir tu... berkenan saya.. =)

ietafakyra said...

yeah! aku sgt kagum beb... n sentiasa berdoa hg dpt idea222 yg sgt brilliant cenggini lagi di lain masa.

nuhaz said...

wah!! cantik n cute lak bile dh jd baju..kreatif tul cik dura ni :)

d u r a said...

Ladies,
thank you so much for all the sweetest compliments and wishes.
that really means a lot, coming from all of you!
-dura-

Mrs SM said...

best2... nk juga..... :((

Cik Puan Gaban said...

Wahhh..cantikla Dura..bolehla sy buat refashion jugak lepas ni..huhu

fham5579 said...

ish geram aku ngan hang nih...kreatif btoi...mmg sgt comei dgn pose cute from emir the model tu....

d u r a said...

Sue,
ha cepat cari kemeja yg taknak pakai bak kat aku :)

Cik Puan Gaban,
buatla..buatla..jgn lupa share :)

hanim,
tq. senang sikit bila emir jadi model, compared to safiya susah nk dok diam huhu..

Anonymous said...

k.zura, nak mintak tolong la buatkan dress for my gurls dua org to? Pls msg me at my hp number for details k... 0125605046

d u r a said...

Anon, pls email me ok :) dura6769@gmail.com

Related Posts with Thumbnails