Tuesday, July 20, 2010

murah tapi cantik

Last weekend was stay-in-a-house-day. i didn't plan to go anywhere as I have commisioned dresses to sew. But I was distracted by remnant fabrics I hoard all these years. One was the batik-like-el-cheapo fabric that I got for RM2.50/m. Eventho it was a cheap fabric, I like the batik motif, looks like Malaysian Airlines stewardess :)

I made a pair of night pants out of it, many moons ago , even the colour had faded. I still have aplenty of the fabric that I decided to make pants for Safiya. And being me, masih sayang to throw out all the scraps, I intended to make a matching top for her. Kali ni tak berapa cukup kain, I needed to selang selikan dengan kain yang lain.

I created panels, so the fabric will be enough for a top.

panels for front and back of the top(body)


i'm using what my stash offered, that includes unmatching zipper and commercial gingham bias tape

Finally,
my cute model who wanted to pose as if she was sleeping :)


12 comments:

okinokiyo said...

whoooa i ada batik gak nak buat dress nasya. almost 2 years simpan..ok i nak buat la so bleh pakai weekend ni. thanks for this entry buat i rajin :p

Mila@Rimbun said...

suka dengan pattern dress tuh.. cantik sgt... bole try satu ler.. baju tido izzah pon dh banyak yg singkat

MyBotanG said...

wonderfully made.. and i love the idea of utilising everything from your stash. As always Dura, good job!!

Ummi-Izah said...

wah durra...cantiklah..

DiahRothman said...

Durra.... how lucky she is to have you dressed her with so many beautiful attire made with love....

Ayu said...

Gorgeous...not only the baju tapi the model yg konon2 dok tidog tapi tersenyum.

Zura said...

Cantik durra! Oh I'm so happy to be back bloghopping, banyak nak catchup ni! :)

Diamilikku said...

aku makin jeles ngan hang durra..bertuah safiya....ada mama yang jahitkan baju2 dia...aku nih harap beli kat kedai ja lah..huhuhuu....

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

wei mcm singapore airlines stewardess aarrr patern kain dia. hang mmg anak jati malaysia noh..kain batik pakai ka x?? eerrrr...

d u r a said...

mai, whatt?dah 2 years simpan?? cantik sangatla kalau u jahit weekend ni. kalo simpan lagi another 2 years karang tak muat pulak dengan nasya hihi..(cakap macamla i ni jenis tak simpan kain *grin*)

mila, alaa, ni pattern tangkap muat je mila. mujur ngam2 je cukup utk buat top tu. so, tak ada yang terbuang hehe. walaupon kain murah tapi sayang woh nak buang :)

sue, thanks dear.btw, received the parcel already. love the fabrics sooo much, especially the matryoshka dolls :D

Ummi-Izah, tq :) kain corak batik tu yg cantik. tu yg nampak baju pon cantik kan..

d u r a said...

Kak Dee, thank you so much. your comments always make me 'kembanggg' lol

Kak Ayu, model tu susah betul nak cooperate dlm photoshooting session. La ni suka posing tidoq pulak. layann je la :)

Zura, sukanya u dah kembali melompat blog. sunyi craftzone blogville bila tak ada update from u tau ;P

d u r a said...

sone, alaaa, aku pon bukan semuanya aku jahit. beli kat kedai la jugak. tapi kalu ada masa & tenaga mmg kalo boleh semua baju nak buat sendiri(impian kena tinggi)..

eza, owh, sing airlines ka?
err..kain batik pakai masa dlm pantang ja wahahaha...

Related Posts with Thumbnails