Wednesday, July 14, 2010

Salwana's

sedap nama salwana, kan? boleh panggil sal, salwa, wana, alwa, ana, etc. tapi, si empunya nama dipanggil che wa. che wa minta buatkan dua helai gaun / dress untuk anak gadisnya. baru nak masuk 2 tahun pada bulan hadapan. lupa pula nak tanya siapa nama si kecil itu.

dress #1
dress yang berkolar, berlengan, ber'band' agak besar, bertali di belakang..berapa banyak 'ber' daa..

 
saya berjaya menjahit zip sembunyi (concealed zip). sebenarnya inilah cubaan pertama menjahit zip jenis ni. hmmm..macam ok je, tak susah sangat, dengan syarat ada tapak untuk menjahit concealed zip la. bahagian atas zip dikemaskan dengan butang balut (covered button) warna senada dengan kolar dan tali. bahagian lengan ada getah (elastic).



dress #2
dress yang nampak seperti flare dress tetapi sebenarnya circle dress tau.
ada band di pinggang dan trim di bawah.


tetap ada tali di belakang.

tapi saya paling suka butang ni. yumm..nampak macam candy.
oh baju di atas nampak agak ketat sehingga butang macam tertarik keluar sebab saya pakaikan pada mek manny yang tak sesuai umurnya untuk dress ni. tapi jangan risau che wa, dress ni dah dibuat quality checking sebelum dihantar ya. jadi tak ada jahitan yang tertetas tau *phew*

20 comments:

MamaDaniel said...

comelnyer.... :)
cik dura guna mesin jahit apa ek? tengah survey mesin jahit (yang affordable & sesuai utk beginner mcm saya....)

fham5579 said...

comei!

nuhaz said...

ala tomei2..suke tgk hasil keje dura..

Mila@Rimbun said...

suka yg pink tuh..

iEtaFAkyR@ said...

weh, kalo mau order dress kat hang camno nk place in? pehtu any design yg aku bleh choose ker... ke nk kena pi umah hg pilih dari buku2 rujukan hg nih? hehehehe....

Dd said...

cantiknya... nanti i start belajar jahit sendiri will definitely look for u for rujukan.

d u r a said...

Zila MamaDaniel&Danish, aiks..beginner ke?dah mcm2 projek buat tu,tak cayalah u beginner hee..anyway, i guna mesin singer menawan keluarga bahagia :)

hanim, thanks. mintak2 hang confirm dpt girl..amin..

nuhaz, thanks. dah lama tak tengok hasil sulaman nuhaz yg superb tu :)

mila, saya pun suka yg pink. design yg simple & senang nak jahit compared to dress yg berkolar.

ieta, nak tempah ke? boleh tu boleh. tapi masuk list bulan aug/sept la, hehe..design tu kalau hang ada yg berkenan email of tag je aku. insyaallah boleh le aku godek2 sampai jadi seperti baju idaman hehe..

Dd,sure, no problemo! glad that i can inspired u to learn sewing :)

Naddiea said...

dura,seriously sgt cantik dress itu semua.owwh kalo nk order kene lepas raya kaa??aiseh baru igt nk order baju raya bb..

Diamilikku said...

nadd tgh ciwi dah dapat hasya...semua gown dia nak..heheheheh...jgn marah aaa nadd...

dura aku nak jugak untuk alesha...

lia said...

wah..comel sangat2!!

Erpha Ahdayani. said...

salam durra...

comelnyer dresses... :)

nak share dgn durra, kalau dress yg ada blindzip, always jahit zipper dulu. tips utk mudah ingat, 'left over right'. meaning, with zipper facing down, place the left zipper over the RS of the right dress.

:)

d u r a said...

nadd, jgnla buat ayat sedih. ni yg tak sanggup nak tolak ni. tapi aku mmg over occupied ni. takut tak sempat untuk pakai raya. anyway, thnaks babe :)

sone, orang baru dpt girl mmg ciwi lebih hehe..*larikk*
jawapan aku pasal baju tu sama cam jawapan untuk ieta ok sone.

lia, thanks. kalo dapat tengok tuannya pakai, lagi comei kot :)

erpha, thanks for the tips.masa jahit zipper tu mmg takut2 jugak. i guna my girl's store-bought dress as a guidance. alhamdullillah berjaya ,yippee. anyway, will keep your advice in my mind.thanks!

yana said...

durra..bestnya tgk ur works..ni yg bertambah xsabo nak tgk dress for my girl ni..hehe pas ni my turn ke blum lg..saja ja tnya..sronok tgk ur work..=)

d u r a said...

alamakk..dah kena kejar..ekeke..
yana, sabar ye coming soon.takleh buat kalut2 nnt tak cantik..hehe(alasan)

Yana said...

Ok xpa2 jgn kalut2..cantik tu penting.hehe

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

cutenyeeeeeeee....
ni agak2 kalau aku nak tempah flare dress utk anak aku hang amik upah bopa.

d u r a said...

yana, satu dah siap. tinggal satu setengah lagi yah *wink*

eza, tq babe. untuk irsa pakai raya ke? raya punya list, takut tak sempat walaupon bukannya banyak sangat pon order yg ada, aku je takut tak sempat nak jahit. hehe.. harga depends, kain aku ke kain hang bagi? papehal pon email aku senang sikit.. dura6769@gmail.com

zu_e9 said...

akak..cantiknya..
kemas tui dress yg akak jahit kolar tu..suka sgt..
very sweet yg pink tu..

a.n.i.Q.u.e said...

lawa sweetnya dress pink tu ... sukanya tali ikat polka dot

sertyan said...

Hello!
I just found your blog today. The dresses you made for your little girls are very cute and pretty. I am sewing for my little girl too. I am from Sabah. May I know where can you buy bias tape maker? Kindly reply by leaving a comment in my blog. Thank you.

Sertyan
http://sertyan.blogspot.com
(If you visit me, please leave me a comment so I know you've been here!)

Related Posts with Thumbnails