Thursday, April 15, 2010

i see apples

safiya suka sangat skirt denim ni.

skirt dari zaman safiya masih bayi, saiz 1T.

kadang-kadang pakai sampai nampak panty sebab skirt makro mini.


safiya suka kain ostrolia corak epal & butterlies.

jadi mama safiya tambahkan satu tier lagi untuk skirt ni, corak epal..

dengan lima applique epal comel  

sekarang, makro mini bertukar menjadi super mini 

16 comments:

Ira said...

brilliant!!
appliqué pon comeyyy.. ^^

d u r a said...

tqvm Ira :)

Zura said...

comel keh skirt tu, jarang jumpa tiered denim...hmmm....bagus idea nih :D

zu_e9 said...

wahh..nila dikatakan kreatif mama kan..
btuah nya si safiya dpt mama kreatif ni..
i like it.. :)

Syahirah Suhaimi said...

yeay dah siap! haritu berlonggok kain kat bilik! hehe. ekspresla mama durra ni! =]

Erpha Ahdayani. said...

salam durra...

very creative idea, erpha x pernah cuba buat applique... kena guna special machine ke? anyway, it's a very gud idea, moms got to know and listen to their kids sometimes.

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

pandai hang jimat. agak2 x muat tambah lagi satu tier..

* a i s y a h * said...

Chomelnye skirt tu.. Nak jugak try potong2 camtu.. kalau jahit biase takut kain tu fray pulak... nak jahit zigzag, idaklaa berani lg.. ;)

Azaidris said...

CAntik..Untungkan ada mama yg ringan menjahit ni. Plus tak membazir &dpt jimat wang perbelanjaan rumah.. hehehe

Durra,applique to just cut & straight away zigzag or..tepek onto sumthg dulu?

d u r a said...

Zura: tiered denim nampak sungguh chic kan :P

Zu: thanks:)yeah mama kena jadi kreatif sepaya dpt save RM (nak beli kain huaahaha)

SSS: kalo cuyah tolong babysit safiya & emir, laagi ekspres :)

Erpha: w'salam. applique to just guna zigzag stitch aje. adjust supaya jahitan rapat2 sikit & voila!

Eza: tambah tinggi, tambah lagi tier. jimat gitu teehee..

Aisyah: kalo fray pun ok apa.ada esthetic value tu. anyway, u boleh buat applique dgn jahit blanket stitch or macam i buat zigzag stitch.

Naza: applique tu i straight away jahit zigzag. u boleh tepek atas interfacing dulu baru cut & jahit, lagi cantik. but since, the fabric is medium-weight punya material, i terus jahit aje :)

Diana said...

cute cute!suka jugak!

Naddiea said...

dura,super mini skirt pun takpa aihh as long as besaq2 esok x pakai mcm ni sudah la..hihihi...kalo x bg pakai skrg esok2 dh besaq depa teringin pulak.jenuh la kan..weh kalo konpem gurl aku nk order sesuatu dr hang buleh kah???

fham5579 said...

kalau dh mak nya kreatif n inovatif dlm bidang jait menjait ni hat sepatutnya stok masuk stor pn leh pakai lagi n jd lebih cantik...tp mmg wei, baju budak2 jenis denim ni depa pakai sat kecik pdhal dok elok g ..sayang kan...

d u r a said...

eh didi ada blog. sat..nak add link hehe..

nadd, harap2nya lagu tu la.. nak order? bulihh...

d u r a said...

hanim, hah sebab tu la banyak baju yg layak dibuang (sebab tak muat, beli tak pernah pakai, etc) masih disimpan kat umah sampai dah taktau nak letak mana sebab banyak tapi tak buang2, simpan dengan niat nak upgrade cenggini la..huhu

n.a.i said...

hehe.. sama la kita! cari jugak cara nak adjust biar leh pakai balik. i baru nak buat 'inventori' baju budak2 ni tuk restyle. ni lagi la 3 girls bersusun, 3 kali recycle selagi nampak elok.. nak bagi adil ni, biar semua orang dapat can pakai.. (bagus tak alasan)

Related Posts with Thumbnails