Monday, April 12, 2010

Pleated Plaid Skirt

disebabkan teruja untuk masuk sewalong with maya, maka terhasil lah pleated plaid skirt ni.
tengok..safiya pun teruja pakai pleated skirt ni..
sambil buat peace, sampai juling2 mata..

tapi ni pleated skirt dalam mode malas.
maksud saya, nak jahit tu rajin, sebab teruja kann..
tapi nak iron tu agak malas.

kalau nak buat box pleat, kena rajin iron
oleh kerana tak rajin nak iron, maka jadi pleated skirt stail ni je la..

haha..tak guna seterika langsung tau
lagipun saya guna fabrik jenis wool, macam susah sikit nak iron, kena tekan seterika tu lama sikit, kalo tidak tak lekat lipatan tu.. yadayada..<--sume tu alasan malas nak iron..eh kejap seterika, kejap iron..

sambil jahit, sambil lipat untuk pleats tu..
all pleats facing the same direction, iaitu ke kiri.


bahagian pinggang letak getah
ada zip kat tepi supaya senang masuk punggung huhu, atas zip ada cangkuk, ala-ala macam jahit kain baju kurung lah ni
berjaya jahit zip, walaupun tak kemas sangat :D

go mama go!(clap, clap) 

dalam nada cheerleading cheer ek *wink*wink*




10 comments:

Irah said...

well done kak ain, sassy mommy!

Zura said...

huk alahai comel lah dura!! this one nama dier knife pleat kalo tak silap...tapi memang betullah, box pleat banyak betol kena iron, i buat 8 pleat siap, meaning 16 lipatan kena iron ok i was like sweating like crazy huhu...kalo takde sewalong memang den malas...anyways babe, LOVE that Sassy Just Like Mommy t-shirt hahaha, too cute!!

d u r a said...

Irah,
magic tak..masa irah datang umah, kain ni dok 'bergelimpangan'lagi. tup..tup ta-da dah siap! hehe..

Zura,
oo..knife pleat nama dia..
yup agree with u, sewalong ni telah memaksa kita jadi rajin huhu..

irah & zura, yeah ..me sassy, not sexy haha..

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

skirt pulak dah..but i'm still waiting 4 the smoking dress!!!

Diamilikku said...

aku duk teruja nak belajaq menjahit nih tgk hang duk jahit macam2..huhuhu..tapi mampukah aku???

zu_e9 said...

cantiknya...suka..suka..
nmpk bergaya si pemakainya..hihihi

d u r a said...

Eza,
smocking lambat lagi ah..maybe time tu hg dah dpt anak ke-2 hehe..

Sone,
mampu..mampu..pi beli mesin jahit kaih..

d u r a said...

zu_e9,
tq. sila buat satu untuk diri sendiri untuk tambah bergaya ok :)

Maya said...

hari tu baru je ade kawan tanya ade tak corak gini.. tapi saya xdo.. haha..

a'a.. namanya knife pleat.. saya pun baru tau mase dok membrowse ari tu.. tapi memang commellah safiya pakai skirt nih!

eh.. korang gosok2 satu2 pleat tu ke? saya pin kan semua dulu baru gosok sekali gus.. gosok depan, pastu gosok belakang. jd takler berpeluh sangat.. berpeluh mase dok mengukur tu jerlah takmo bg senget....

d u r a said...

maya,
kain corak ni dah berzaman dlm stash saya. mujur ada sewalong pleated skirt, leh guna akhirnya..

takdelah gosok satu2 pleat tu. tapi kalo dah tak rajin tu, nak pin pon malassss huu.. :)

Related Posts with Thumbnails