Thursday, June 3, 2010

mulakan dengan yang sedap


well, it's been ages since my last update.

dah masuk bulan yang baru dah pun.

saya nak jamu kawan-kawan (secara maya sahaja ekeke..) dengan sesuatu yang sedap..




ok.semua pon tahu saya baru balik dari kuching sarawak.
mestilah bawa balik kek lapis sarawak.
memang sedap kek ni. my SIL beli dari Mariam Cakes.
boleh jengok website dia.
sesetengah kek lapis sarawak nampak cantik saja, tapi tasteless.
kek lapis Mariam Cakes ni memang sesuai dengan tagline dia
"kacak didiat, nyaman dimakan..mmm.."
memang nyamannn...
err..bukan nyaman macam kena tiupan angin tu.
nyaman dalam bahasa melayu sarawak bermaksud sedap. betul tak gaban?

p/s: puan mariam, saya paling suka kek coklat kandos tu.
kek sisik ikan pon saya suka. *dengan harapan pn. mariam terbaca blog ni & kot2 la boleh dapat free*



ni homemade chocolate dari abang-kepada-abang-ipar saya yang bekerja di Lembaga Koko Malaysia.
katanya Cadbury pon ambik chocolate dari sini. rasa dia macam coklat Cadbury la jugak..sedappp..



ok, kalau tadi kek dan coklat dari tempat lain, ini pulak kek coklat dari rumah sendiri..
kek coklat semasa hobi saya adalah 'baking'.  hobi terkini = 'sewing'.
kesian oven kat rumah tu.hehe



ini pun semasa hobi saya adalah "baking". sekarang tidak lagi.huhu



tengah-tengah cuaca panas sekarang ni memang sedapp kalau dapat makan ice cream yogurt.
tapi safiya cakap tak sedap aiskrim ni.


terjumpa pulak gambar beef steak ni. saya paling suka mashed potato Chilli's.



pulut yang dimasak di dalam periuk kera.
yang ini tak tau la sedap ke tidak sebab tak beli pun masa pegi Serikin haritu. nampak macam sedap..



ahhhhh..ini paling sedapp! ni gambar musim buah 2008
sekarang tengah musim buah kat kampung. tak sabar nak balik hujung minggu ni pegi dusun yehaa..



ok. gambar seterusnya.. wallahualam sedap ke tidak..
tak pernah rasa & tak teringin pon nak rasa..
you all nak rasa ke?
.
.
.

nampak tak ulat tu.montok-montok je. EEWWWWW...
sapa nak..kat pasar satok banyak.

11 comments:

Diamilikku said...

uishh hang ni..mula ngan pertengahan entry aku dah layan dah....duk terbayang2 semua makanan..tapi ending entry hang buat aku mcm nak termuntah balik...ishhh potong tul la hang ni

Cik Puan Gaban said...

Mula-mula gelak guling-guling..hahaha
Extra2...
Kacak = cantek
didiat= dilihat

Saya setuju kalau tak semua kek lapis nyer nyaman..kacak rupa jak..

uihh saya pon tak pernah makan ulat tu selama saya idop ni..eeeeee..

working mom... said...

mak aih..hari ni entry makan2 kerss??

ajnie's said...

hobi kita agak sama....dolu-dolu sy suka baking...ble jumpa bloger sewing sy pun minat sewing..jd sume peralatan baking jadi "tukun"...skrg br nk seimbangkan blk hobi baking n sewing...supaya 2 2 x jadi tukun...

MamaDaniel said...

uih.. kenduri mata kita... hehe..
sedapnyer kek lapis sarawak.. mintak2 bos saya yg balik cuti gawai teringat la kat anak buah dia nih.. hehe..
mahal btol pulut periuk kera tu.. btol ke? uih...kenyang...

Naddiea said...

durra,aku tgk je kek tu terus teringin.muahahaha...spesis kuat makan la ni kan.tp kan kt kl ni kalo jual kek lapis x de nyer yg sedap aku rasa.mai dr sarawak jugak yg sedap.wehh coklat yg dr lembaga koko tu buleh pi beli ka??ke depa juai kat company besaq2 ja??

mama nuriel said...

hmmm....yang lain2 mmg sedap, lazat....nyaman..... yang last tu mmg tak sanggup.......bukan selera saya barangkali....huhuhu

d u r a said...

sone, haip!haip! apa muntah2 ni*wink*

gaban, dapat kek lapis yg ada pakej kacak & nyaman memang best kan.tapi macam sayang pulak nak makan, kacak sangat :)

kak ila, a ah kenduri dulu pastu baru buat keje :)

ajnie,kita kena master skill multitasking lepasni ok.

zila, jangan bos awak bawak balik air tapai sudah hehe. eh periuk kera tu bukan rm150 tau, rm1.50 aje :)

shepah, alamak, mak buyong sudah mengidam nih.betui tu, kek lapis dari sarawak jugak yg rasa sedap.mai la umah aku, ada la sikit lagi bulih rasa.coklat tu, depa juai kat staff saja rasanya.

mama nuriel, yang last tu pun memang tak halal pon..

fham5579 said...

hmmm dok layoq benda makan plak dh si durr nih...ni wat tringin nih..xpa tringin ja bkn mengidam so dun worri.aku br ni tpaksa mengancelkan percutian ke sarawak..sib baik member yg pi tu belikan gk kek sarawak kt aku..ntah perisa pa ntah tp mmg sedaplaa....eskrem tu hg wat gk ka? (yg safiya kata x sedap tu? hihihi)

d u r a said...

hanim, kalo kek dah mahai tu kena kata sedap gakla uhuhu. eskrem tu JCo-kedai donut indon punya la.

Anonymous said...

yg pic last tuh refer pd ulat sagu @ ulat mulong tuh ke..?? sebenarnya dia halal dimakan. xde yg ckp TAK HALAL sbb dia bukan ulat yg terdapat pada bangkai2 yg busuk tp pada pokok2 sagu yg dah mati. Ulat tuh byk protein, rasa dia lebih kurang cam udang dorg ckp. sy sarawakian tp x pnh makan pun sbb x sampai ati.. heheh..

and ramai member2 semenanjung yg bile pegi Swk x lepaskan peluang try makan ulat sagu tu...heheh

Related Posts with Thumbnails