Friday, June 25, 2010

pengaruh rakan tak sebaya

saya pun terpengaruh macam tinihani  yang terpengaruh dengan maya dan zura, tapi bukan terpengaruh buat camera strap cover.
malas ah nak cakap pasal camera strap cover sebab masih sayang dengan compact camera zaman dinasour tu, dah  masuk lima tahun dah umur dia.

saya terpengaruh dengan free handstitching. telah dipopularkan di craftzone oleh poppy treffry malaysia iaitu anique.


mula-mula kena test engine dulu. buat yang senang-senang aje. contoh buat bentuk heart ni. ni lah masanya nak perabih perca2 kain. ini adalah antara projek2 scrapbuster yang paling best.


lepas tu boleh try tulisan-tulisan pulak

lepas tu, rasa macam kurang rajin nak susun-susun scraps buat bentuk cawan, rumah dan sebagainya. kalau nak tengok contoh kerajinan yang tinggi dalam easy stitch ni, tengok hasil kerja sifu,anique. tutorial pun ada.

yang saya punya, 
more to applique, with wordings


14 comments:

Azaidris said...

Cantik!!!:)
I pun terpengaruh tapi belum ada masa lagi nak cuba. Hari tu dah try sekali tapi..tak pandai nak control. Time tu cuba dgn teknik 'b*gel' mcm yg k.ann ajar kat tutorial dia.
Now..sudah beli itu free motion foot tinggal nak cari masa je nak cuba.

*to k.ann a.k.a anique, if you singgah sini...tgk betapa terpengaruhnye saya..sampai beli kaki lagik. ;)

d u r a said...

naza, i takde free-motion foot tu. guna teknik 'b*gel' tu la hehe.
jadi jugak la cuma kena extra careful takut tercucuk jarum macam sifu kena.ngerii...

Diana said...

cantiknyaaa!!!aku mmg jeles ngan hang la dura, aku tau jahit butang ja...hahaha

a.n.i.Q.u.e said...

huishhhhh lawa !!!

series lawa .. kemas pulak tu ....

haibat lah !!!


I bukan Poppy Treffry

Popeye sajaaa ... hahahahaha


Aza: wahhhh siap beli tapak .. kamonnnn try laaaa ! pastu upload gambar kat blog tau !!!

a.n.i.Q.u.e said...

jap jap jap ...

"pengaruh rakan tak sebaya ..." ????


ces !


(lawak siut)

d u r a said...

didi, tau jahit butang kira ok la tu :)

d u r a said...

KAK ann, (perasan tak capital letters tu ;P)

thank you. bangga sungguh kembang kempih lubang idung tok guru puji..

rimbun said...

uihh dah start new project... saya dah banyak kali khatam tutorial "tok guru" tuh tp lom cuba jugak lg... need to find time jugak utk try this hihihi

aimila said...

mmg bahaya pengaruh rakan tak sebaya nih.hihihi..terpengaruh jugak dan teramat jealous sbb org lain ada chance to do it. am still waiting for the chance!!! time constraint..huhuhu..

anyway dura, u did a great job!! superb cute n gojes!!

ayda said...

wow cantik sangat... hanya yg rajin dan kretif je mampu nak habiskan...

nak jugak cuba buat satu..tapi x tau la bila.. kene berguru ngan kak ann dulu la nmpknya..:)

MyBotanG said...

cute sangat.. i do a lot of free quilting motion but free stitching terasa cam susah jek.. you buat pakai embroiderry hoop tak..? tak susah ker if kain tak tegang..??

d u r a said...

rimbun, a must try technique..syiok!

aimila, thanks :) u pun try la jahit macam ni. sekali try, mesti addictive hehe..

ayda, tak semestinya kena kreatif, tapi rajin tu kena ada la hihi..
ala..zaman skang ni berguru secara virtual pon boleh :P

sue, i pulak rasa susah nak buat free quilting motion. in fact, tak berani nak cuba pun. for free stitching ni, i tak pakai emb.hoop and the result is ok, yes?

Zura said...

Cantik giloss! Teringin nak wat tapi I takde tapak tu huhu...

d u r a said...

babe, tak payah guna tapak tu pon boleh. pls try ok :)

Related Posts with Thumbnails