Friday, June 18, 2010

Refashion: Upcycle your unwanted shirt

emir is never has enough pants, so i decided to make some for my little man. the great thing about these stripey pants is,i made them from an old shirt that my hubby doesn't wear anymore.


cut the shirt as pictured below, sew them together and there you have it!


the hardest part is, to take a decent picture of my mobile toddler wearing this pants. he's so into walking and climbing these days that he  needs to be watched like a hawk. or else, mulalah benjol sana sini. so, no picture of Emir pakai seluaq katok ni ya..

10 comments:

Nurain said...

hu dura, sgt bagus idea ini... boleh cuba jugak nanti..

ietafakyra said...

bestnya leh recycle2 cenni. alah membeli menang memakai..... dura, nnt aku hantaq la segunung baju2 yg sesuai utk project recycle hg ni. mau kah? :D

MamaDaniel said...

wow.. brilliant idea.. nmpk easy but cuba try tengok.. terkial-kial la saya sengsorang nak membuatnya.. huhuhu... ;)

Zura said...

best2 idea ni! banyak gak t-shirt tak pakai daripada buang baik wat seluar utk si comot Hanan tu. agak2 2T size cukup kain tak babe?

working mom... said...

huwaa...if i were to do this, definitely would not have enough kain for khadeja's size..huhuhu

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

tgk tshirt tu mcm baru ja lagi. sayang pun ado. tapi once dah transform ke seluar the output is super duper cute for lil man. pandai hang jimat cermat noh.

rimbun said...

tgk posting ni rasa mcm dapat semangat balik nak refashion nii hihihi..

Diamilikku said...

hahahhaha..aku pun tetiba rasa nak pi bagi kat hang satu baju kesayangan aku nak suh hang recycle buat baju kat alesha...bolehkah.....baju tu sangat sentimental value..tapi tercarik sebab tersangkut plat moto...

d u r a said...

kak ain, sila..sila cuba. would like to see your version soon :)

ieta, best projek lagu ni. daripada jadi kain buruk, kita kitar semula. nak bagi baju lama boleh, tapi mid-july boleh la ok..

zila, kalau dah biasa buat, easy-peasy je.mula2 mmg susah sikit. tapi bila dah biasa, kejap je. trust me :)

zura, for hanan pon boleh ape. maybe boleh jadi 3/4 pants or short pants kalo guna satu shirt. try la :)

kak ila,mmg la tak muat utk khadija.tp boleh mix&match bagi cukup ape..hehe..

eza, dah lama t-shirt tu dr zaman bujang tuh.aku la yg dok simpan sb sayang nk buang. kalo ikut laki aku, dh lama bagi kat bangla dah huhu..

rimbun, dah ada semangat tu kena buat cepat2 nanti semangat dah sejuk, malas nk buat dah (pengalaman sendiri hihi)

sone, boleh aje, no prob. tapi mid-july baru boleh ok. la ni tengah haywire nih huhu..

working mom... said...

dear, i tag you in my blog.. :-)

Related Posts with Thumbnails